4 Tips voor duurzame inzetbaarheid in het MKB

By Else de Boer 1 jaar agoNo Comments
Home  /  Praktische tips  /  4 Tips voor duurzame inzetbaarheid in het MKB
Duurzame inzetbaarheid begint steeds meer een wel besproken topic te worden. We worden ouder, werken langer door, ervaren meer werkstress en hebben steeds meer de behoefte om te blijven bewegen in onze carrières. Daarnaast hebben de kleinere organisaties vaak extra grote uitdagingen. Als je geen honderden medewerkers in dienst hebt, is het vaak extra lastig om een duurzame inzetbaarheid- of vitaliteitsbeleid op te zetten. Wij helpen je op de goede weg met 4 tips voor duurzame inzetbaarheid.

1.     Aandacht voor persoonlijke gezondheid

Persoonlijke gezondheid is een belangrijk onderwerp als we het hebben over duurzame inzetbaarheid. Je kunt immers alleen optimaal en duurzaam inzetbaar zijn als je je fysiek ook goed voelt. Werkgevers en leidinggevenden kunnen dit promoten door zelf een gezonde levensstijl aan te nemen en dit uit te dragen. Denk bijvoorbeeld ook aan gratis fruit beschikbaar te maken voor alle medewerkers. Je kunt ook gezondheid promoten door bijvoorbeeld een fietsbeleid toe te passen of een sportabonnement aan te bieden.

2.     Ontwikkeling, coaching en begeleiding

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; om in te kunnen spelen op trends en ontwikkelingen in de omgeving is het van belang dat medewerkers continu leren. Niet alleen de medewerkers moeten zich blijven ontwikkelen, maar ook de leidinggevenden. Zo zijn er verschillende leiderschapsstijlen die initiatieven van medewerkers bevorderen en hen optimaal inzetbaar houden. Laat de medewerkers zoveel mogelijk zelf initiatieven nemen voor hun ontwikkeling en leg zo min mogelijk verplichte cursussen op. Coaching kan helpen als medewerkers bepaalde gedragspatronen willen doorbreken, die hen ervan weerhouden optimaal inzetbaar te zijn.

3.     Maak medewerkers verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid

Medewerkers die betrokken zijn bij de onderneming zijn productiever, werken harder en blijven langer in dienst bij hun werkgever. Maar hoe ziet betrokkenheid eruit? Denk aan medewerkers die met ideeën komen (niet alleen op het gebied van inzetbaarheid) en leidinggevenden die deze ideeën serieus nemen en samen met de medewerkers oppakken. Je kunt betrokken medewerkers werven, door actief op zoek te gaan naar nieuw personeel die de zelfde normen en waarden hebben als de onderneming. Betrokkenheid bij medewerkers kun je creëren door hen zo veel mogelijk vrijheid en vertrouwen te geven.

4.     Vergeet de subsidie niet

Er is een fonds van 22 miljoen beschikbaar voor ondernemers die zich willen inzetten voor de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Deze subsidie kan oplopen tot 10.000 euro en kan besteed worden aan adviezen, implementatie of maatregelen om de duurzame inzetbaarheid van een onderneming te verhogen. Lees hier  meer over deze subsidie en hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Meer weten?

Wil je meer leren over duurzame inzetbaarheid en hulp bij het opstellen van een meetbaar actieplan om de duurzame inzetbaarheid te verbeteren? Meld je hier aan voor onze training duurzame inzetbaarheid in het MKB.

Bron: HR Zone , Pure-Ambition

 

Category:
  Praktische tips
this post was shared 0 times
 600

Leave a Reply

Your email address will not be published.