Zo zie je of iemand liegt

By Else de Boer 1 jaar agoNo Comments
Home  /  Onderzoek  /  Zo zie je of iemand liegt
In de meeste functies is het voeren van gesprekken onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden. Niet alleen zakelijk, maar ook privé zijn we continu gesprekken aan het voeren. We hebben allemaal wel eens ons vertrouwen aan de verkeerde persoon gegeven: een sollicitant met een mooi praatje of een collega met minder inzet dan je had gehoopt. Absoluut HR help je om het broodje aap verhaal eruit te pikken.  

1. Doorvragen

Hier komen je LSD- skills (luisteren, samenvatten, doorvragen) goed van pas. Iemand die bijvoorbeeld zijn of haar bijdrage in een project overdrijft, zal in eerste instantie een goed verhaal hebben, maar als je doorvraagt naar specifieke taken, de duur, de geïnvesteerde tijd, de taken van collega’s, het resultaat van zijn of haar bijdrage, zal je merken dat je gesprekspartner hier meer moeite mee heeft. Dit is immers meer dan je gesprekspartner van te voren had voorbereid te gaan zeggen.

2. Afwijking van de neutrale houding

Als iemand liegt, neemt hij of zij vaak een andere houding aan. Je kunt eerst een hele algemene vraag stellen, zoals: “Heb je het goed kunnen vinden?” of “ Hoe had je de vacature gevonden?” vervolgens observeer je de houding van je gesprekspartner bij het beantwoorden van deze neutrale vragen. Wanneer je merkt dat iemand afwijkt van deze houding, bestaat er een kans dat dit is omdat diegene liegt.

3. Op elkaar geperste lippen

Het lijkt wel alsof het lichaam van je gesprekspartner verraadt dat hij of zij iets vertelt wat eigenlijk niet verteld zou moeten worden.

4. Veel gapen of knipperen

Mensen worden vaak toch nerveus als ze liegen. Deze nervositeit uit zich soms in veel gapen of knipperen. Het kan ook zijn dat iemand met zijn tenen gaat wiebelen of aan zijn of haar vingers gaat frummelen.

5. Naar links kijken

In 85% van de gevallen dat iemand die rechtshandig is, naar links kijkt terwijl hij of zij aan het praten is, is dit omdat diegene een leugen aan het vertellen is. Bij linkshandigen is het precies andersom, zij kijken naar rechts bij het vertellen van een leugen (assertief.nl, 2014). Ook als de ander niet een bepaalde kant op kijkt, maar je wel opmerkt dat diegene tijdens bepaalde onderdelen van zijn of haar verhaal oogcontact vermijd, heb je de kans dat je een leugenaar bij je aan tafel hebt.

6. Pluk pluk

Iemand die liegt heeft snel de neiging zichzelf mooi te maken om de aandacht van de leugen te houden. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in aan het haar zitten, aan je nagels zitten, je bril goed zetten etc.

Meer weten?

Wil jij  meer leren over het herkennen van leugenaars, je gespreksvaardigheden ontwikkelen en de leiding leren nemen in een gesprek? Kijk dan eens naar onze training gespreksvaardigheden.  Meld je hier aan.

Bron: assertief.nl. (2014, 12 9). Leugens herkennen. Opgehaald van assertief.nl: https://assertief.nl/leugens-herkennen/

Category:
  Onderzoek
this post was shared 0 times
 500

Leave a Reply

Your email address will not be published.